שנת 2022 החלה וחודש ינואר הביא איתו עדכונים חדשים בגזרת המיסים, אנחנו כמובן דואגים שתהיו מעודכנים, ולכן אנחנו מביאים לכם במאמר זה סקירה של הדברים החדשים והנושאים האקטואליים:
עדכון תקנות החוק לצמצום השימוש במזומן
החל מאוגוסט 2022, יקבעו סכומים חדשים כתקרות לשימוש במזומן וזאת במסגרת הפעולות לצמצום השימוש במזומן.
יש לשים לב כי התקנות בגין חוק זה, נבדקות במסגרת ביקורות ניהול ספרים של רשויות המס, שהן ברובן ביקורות פתע ועלולות להטיל עיצומים כספיים גבוהים.
התקנות החדשות קובעות:
שכאשר אחד הצדדים לעסקה הוא "עוסק" (לרבות מלכ"ר):
מחיר עסקה כולל מע"מ הינו בשווי של עד 6,000 ₪ בלבד (במקום 11,000 ₪ לפני התיקון) – ניתן לשלם את מלוא התמורה במזומן.
מחיר עסקה העולה על סכום זה אפילו בשקל אחד – ניתן לשלם 10% מהעסקה בלבד במזומן או 6,000 ₪ – הנמוך מבניהם.
כאשר שני הצדדים לעסקה הם פרטיים:
מחיר עסקה הינו בשווי של עד 15,000 ₪ בלבד (במקום 50,000 ₪ לפני התיקון) ניתן לשלם מלוא התמורה במזומן.
מחיר עסקה העולה על סכום זה אפילו בשקל אחד – ניתן לשלם 10% מהעסקה בלבד במזומן או 15,000 ₪ – הנמוך מבניהם. (למעט בעד רכישת רכב שנותר על סך של 50,000 ₪)
מגבלת התשלום במזומן של שכר עבודה
תשלומי שכר במזומן כפופים לחוק אף הם והם חלים על השכר ברוטו ולא נטו, כך לטענת מס הכנסה. וכמו כן הינם חלים גם על מפרעות והלוואות לעובדים.
מסחר במטבעות וירטואליים
עם התרחבות השימוש במטבעות וירטואליים, יצא חוזר מ"ה בנושא, אשר מפרט את כללי המיסוי ופיצול התנהגות המסחר כמניות או כשירות או מוצר, בהתאם לסוג המטבע.
תקן CRS על החלפת מידע בין מדינות לצורך אכיפת מס, קובע כי יש חובת דיווח על מטבעות וירטואליים כנכס לכל דבר, לעניין הצהרת הון לרשויות המס וכו , מטבע קריפטוגרפי,NFT נחשב לנכס גם כן.
במסגרת פס"ד קופל, קבע בית המשפט כי רווח ממכירת ביטקווין אינו פטור מכוח סעיף 9(13) לפקודה על הפרשי הצמדה על מטבע שלא במסגרת העסק, אלא חייב במס רווח הון בדומה למכירת ניירות ערך.
מכירת שירות בתמורה למטבע וירטואלי, חייבת במס שולי או מס חברות לפי שווי שוק של המטבע ליום המכירה אלא אם מדובר במוצר עם מחיר נקוב מוחלט.
ביטול היטל עובדים זרים
במסגרת חוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל, נקבע בין היתר כי ההיטל לגבי הכנסת עובד זר יבוטל וזאת לגבי הכנסה שהופקה או נצמחה מיום 1.1.2022 ואילך.
ביטול הישבון בלו על סולר
במסגרת מתווה ביטול הישבון בלו על הסולר לתחבורה, כפי שפורסם בנובמבר 2020, הוחלט על ביטול ההחזר על בלו למוניות ואוטובוסים שנרכשו עד לשנת 2010, החל מ 1.1.2022 וישנה הפחתה באחוזי ההחזר עבור משאיות ואוטובוסים באופן מדורג. להלן טבלת האחוזים:
תמונה: אתר רשות המיסים
הצעת חוק לשינוי חקיקה במיסוי מקרקעין שעיקרה האצת בניה ועסקאות בדירות למגורים
עדכון נוסף שנכנס לתוקפו בשנת 2022 הינו בעניין הצעת חוק לשינוי חקיקה במיסוי מקרקעין שעיקרה האצת בניה ועסקאות בדירות למגורים.
ב-13 לינואר 2022 פורסם תזכיר לשינוי חקיקה בנושאים שונים במסגרת מיסוי מקרקעין, מתוך מטרה להאיץ בניה ולהאט רכישת דירות מגורים ע"י משקיעים.
כחלק מהתזכיר הובאו הדברים הבאים:
- כידוע, במכירת דירת מגורים יחידה ישנן הקלות במס רכישה ועשוי להינתן פטור מלא ממס שבח.
במצב בו נרכשת דירת מגורים לפני מכירת הדירה הראשונה הקיימת, ינתן פטור ממס שבח כדירה יחידה, באם מכירת דירה ראשונה תתבצע תוך 12 חודשים בלבד (ולא 24 חודשים כפי שהיה עד היום) השינוי יחול על דירות שירכשו לאחר פרסום התיקון בפועל.
רכישת דירה שניה מיידית ולפני פרסום החוק, תאפשר להנות מפרק זמן של 24 חודשים עד למכירה ומפטור של מס שבח בהתאם.
- בהתאם להתייקרות שוק הנדל"ן, השתנו מדרגות מס רכישה:
- יינתן פטור ממס רכישה – עד לסכום של 1.9 ש"ח במקום 1.7 ש"ח .
- 5% מס – מסכום של 1.9 מש"ח ועד 2.3 ש"ח במקום 1.7 ש"ח עד 2 ש"ח
- 8% מס – משווי רכישה של 3 ש"ח במקום 5 ש"ח עד היום.
- 10% – משווי רכישה של 5 ש"ח במקום 18 ש"ח עד היום.
השכרת דירה למגורים לתקופות קצרות (Airbnb)
לאחר תקופה לא קצרה, בה התרחבו אופציות השימוש בדירות למגורים ורווח המושג של השכרה לתקופה קצרה, נקבעו הוראות על ידי רשויות המס בנוגע להכנסות משימושים אלו.
דירה המיועדת למגורים ומושכרת לתקופה קצרה, תקופה הנמוכה מ 3 חודשים (אין הגדרה מדויקת בחוק אך זו התקופה המקובלת) לאנשים פרטיים או לאירועים פרטיים (כגון וילות למסיבות רווקות וכיוצא בזה),
אמנם אין מדובר במסחר במקרקעין אך זוהי פעילות שעולה לכדי עסק ונחשבת למתן שירותי אירוח וחייבת בתיק מע"מ . מובן כי ניתן לפתוח תיק עוסק פטור, במקרה של הכנסות נמוכות מהתקרה המוגדרת (כ 100 אש"ח בשנה)
במקרה בו יוכיח בעל הדירה באמצעות תוכנית עסקית וכד, את קיום העסק, על הכנסותיו והוצאותיו, יהיה רשאי להתקזז על מס תשומות, למרות שזוהי דירת מגורים. אבל – במקרה של התקזזות מע"מ, הדירה תחשב לנכס עסקי לעניין מס מקרקעין וארנונה עסקית לרשות המקומית (בקשת רישיון עסק וכו)
במקרה של הקמת עוסק פטור ומעבר לעוסק מורשה עם הגידול בהכנסות, ניתן יהיה לדרוש תשומות עד 6 חודשים אחורנית, בהתאם לחוק.
השכרה לתייר – בכפוף לאשרת תייר יחול מע"מ אפס.
שנת 2022 מביאה איתה עדכונים והיטלים נוספים, חשוב להתעדכן בכדי לדעת את זכויותיכן וחובתכם, BDSK דואגת לעדכן אתכם בכל רגע נתון.
מחלקת המיסים נמצאת פה עבורכם לכל שאלה או בירור בנוגע לתקנות החדשות.