לקוחותינו היקרים,
התקופה המאתגרת בה אנו מצויים – לאחר שנה של עימותים פנים-חברתיים, עליות מחירים, ירידה בגיוסי הייטק ונסיקה בשיעורי הרבית – נקלענו למלחמה עקובה מדם בעלת השפעות כלכליות משמעותיות. החוזר הנוכחי, בניגוד לחוזרי סוף שנה סטנדרטיים, אינו חוזר רגיל כאשר במצב העכשווי, כפי שתואר לעיל, השתדלנו לתת תמונה מאספקטים שונים אשר יש להם השלכות על המצב הכלכלי –פיננסי – מיסויי אנו מתפללים לחזרה לשגרה, לימים שקטים שמחים בעלי עשייה, יצירה, שגשוג וצמיחה, עם שקט בגבולות, חזרת החטופים, החלמת הפצועים ונחמת הציבור.
בעלון המצורף מלוקטים מבחר נושאים המתייחסים לנושאי הריבית, הנדל"ן, עדכוני מיסים, חוק ההסדרים, הרפורמה במיסוי בינלאומי, חוק עידוד תעשייה עתירת ידע, סוגיות מע"מ בעניין יבוא שירותים ומתן שירות לתושב חוץ, רווחים ראויים לחלוקה, שינוי ייעוד ועדכוני פסיקה.
הריבית | ד"ר רענן קופ
רו"ח (משפטן) שותף מייסד מנהל BDSK
מחיר הכסף משפיע על הכלכלה ויכול להוות גורם מדרבן ומרסן לצריכה, להשקעה וליציבות של המשק.
מחירי הריבית נקבעים ע"י הבנקים המרכזיים בכל מדינה וזהו כלי בו נגידי הבנק המרכזי מנהלים את המדיניות המוניטרית של כל משק.
עליית ריבית יכולה לרסן לחץ לעליות מחירים (אינפלציה) אך עליה חדה מדי יכולה להוביל משק למיתון.
ריבית נמוכה מידי, ביחס למדינות אחרות, יכולה לגרום ליציאת כסף מחוץ למדינה (ממשקיעי חוץ או השקעות של מקומיים בחו"ל) מה שיפגע בצמיחת המשק, ומנגד – ריבית גבוהה תמשוך משקיעים אשר באים להרוויח ולברוח ביום שהריבית תרד.
הצורך בשליטה עדינה וביקורתית במחירי הריבית גורמים לכך שניהול שיעור הריבית נקבע באופן בלתי תלוי ע"י הבנק המרכזי (בארץ- בנק ישראל; בארה"ב ה- "FED" וכו').
ניהול מוניטרי נכון פועל ליציבות המשק ודירוג גבוה ע"י חברות הדירוג הבינלאומיות.
עד שנת 2021 הריבית העולמית היתה נמוכה מאוד כאשר ריבית הבסיס באירופה אף היתה שלילית לתקופה מסויימת.
היציאה מהקורונה וחוסרים במוצרים בשרשרת האספקה העולמית יצרו לחץ לעליית מחירים ובשל חשש מאינפלציה, שמתחילה לגדול בשיעורים מהותיים, החלו הבנקים המרכזיים בעולם (בראשות ה- "FED") להעלות את הריבית בחדות.
הריבית הבסיסית בישראל שעמדה על 1.6% לשנה משך תקופה ארוכה החלה לטפס בהדרגה והגיעה מתחילת 2022 ועד אמצע 2023 ל- 4.75%, (עלייה של פי 3!!!)
הגידול החד בשיעור הריבית, השפיע כמעט על כל בית במדינת ישראל. הבנקים הגדילו את המרווח שהם גובים מעל ריבית הפריים (ריבית פריים הינו ריבית בסיס + 1.5%) ומחירי הריבית פגעו מהותית ברווחיות העסקים – מה שהגביר
את האינפלציה ויצר גם עלייה בשע"ח של הדולר והיורו.
לאחרונה – מהלך עליית הריבית הביא את המטרות הרצויות שהציב בנק ישראל ונוכחנו בבלימת האינפלציה.
עליית שער הדולר והיורו נבלמו ואנו עדים להשפעה חוזרת וירידה בשערי החליפין.
לאור הנתונים הנ"ל, בשל המלחמה והחשש מפני הכנסת המשק למיתון (החשש ממיתון הינו שקשה לצאת ממיתון) – צפוי, לדעתנו, בנק ישראל להוריד את הריבית כבר בקרוב.
בכל מקרה, הצפי לירידת הריבית הינה ירידה מתונה ולא תהיה בשנים הקרובות צניחה דרמטית.
הנדל"ן | ד"ר רענן קופ
רו"ח (משפטן) שותף מייסד מנהל BDSK
ככל שמדינת ישראל מתפתחת הולך הנדל"ן ומעסיק יותר את כותרות העיתונים ואת השיח הציבורי.
החשש מפני "בועה" – הולך וגובר ככל שמחירי הנדל"ן עולים.
אולם, יש להפריד בין סוגי הנדל"ן השונים אשר ההשפעה לגבי המחירים התשואות וההתנהגות שונה בתכלית.
סוגי הנדל"ן:
נדל"ן למגורים, נדל"ן לתעסוקה (משרדים וכד'), נדל"ן מסחרי (חנויות ואולמות תצוגה בקומת מסחר), תעשיה, מלונאות, מחסנים וכיוצ"ב.
ההבחנה המהותית בסוגי הנדל"ן הינה בין שני סוגי הנדל"ן – נדל"ן מגורים (פרטי) מול נדל"ן תעסוקה ומסחרי (עסקי).
עדכוני מיסים
לקוחות יקרים!
מתקרבים אנו לסיומה של שנת 2023. ימים לא פשוטים עוברים על כולנו לצד הניסיון לניהול "שגרת מלחמה" ככל הניתן. לאור המצב פרסמה רשות המיסים הנחיות מקלות לציבור העוסקים והמייצגים מעבר למענקים השונים, שבאים לידי ביטוי בין השאר באורכות למועדי הגשת דיווחים, הקפאת הליכי גביה ואכיפה התיישנות שומות ועוד כמו גם הנחיה של צמצום הביקורות בתיקי
הנישומים. יחד עם זאת בסקירה לאחור של השנה האחרונה בהיבטי המיסוי, ישנן הנחיות ופסיקות חדשות אקטואליות שפורסמו כמו גם החלטות וועדה שיש בהן כדי להשפיע באופן ניכר על תחומים שונים בעולמות המיסויים. בחוזר שלהלן נביא בפניכם עדכוני מיסים במגוון נושאים, חשוב לציין כי חלק מהעדכונים לא עברו את אישור מליאת הכנסת, אך ישנה סבירות גבוהה שיאושרו בשנת המס הקרובה ויש בהם כדי להשפיע באופן ניכר על סוגיות מס שונות. במסגרת העדכונים ציינו אלו מן הנושאים טרם אושרו. כמו כן בתוכניתנו לפרסם במהלך שנת המס 2024 מעת לעת עדכונים שוטפים וסקירה מקיפה ורחבה יותר במספר פרקים של סוגיות מס שונות, שבתקופות האחרונות הפכו להיות רלוונטיות יותר ונאכפות באופן הדוק יותר על ידי רשות המיסים.
חשוב להדגיש כי המידע המובא בפניכם הינו כללי ונועד להפניית תשומת הלב, יש לבחון כל מקרה ספציפי לגופו ולקבל חוות דעת וייעוץ פרטני בהתאם.
מחלקת המיסים במשרדנו עוסקת במגוון רחב של תחומים ותשמח לספק לכם שירותי ייעוץ וליווי בתחומים שונים הכוללים בין השאר: מיסוי בינלאומי, מיסוי ודיווח על נאמנויות, ליווי עסקאות, כתיבת חוות דעת מקצועיות בנושאים שונים, הטבות במס מכוח חוק עידוד השקעות הון, התמחות בתחום שינויי מבנה החל ממעבר מעוסק לחברה, עובר דרך תכנון ושינויי מבנה אחזקות וכלה במיזוג חברות, פיצולים וכד' ייצוג בדיונים מול רשויות המס, ועוד…
אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה מקצועית או ליווי עסקה ונשמח לעמוד לשרותכם! רו"ח דניאל כהן: danielco@bdsk.co.il | רו"ח בתיה גייל: Batya_g@bdsk.co.il
חוק ההסדרים / תיקוני חקיקה בתחום המיסים
חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו־2024), התשפ"ג 2023 (להלן: "חוק ההסדרים") כולל בין היתר תיקונים בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 ( להלן: "חוק מיסוי מקרקעין"), פקודת מס הכנסה [נוסח חדש] התשכ"א – 1961 (להלן: "פקודת מס הכנסה", "הפקודה"), וחוק מס ערך מוסף תשל"ו-1975 (להלן: "חוק מס ערך מוסף", "חוק מע"מ").
הרפורמה במיסוי בינלאומי
החל משנת 2003 מונהגת בישראל שיטת המיסוי הפרסונאלית – תושב ישראל חייב במס הכנסה הן על הכנסה שהופקה בישראל והן על הכנסה שהופקה מחוץ לישראל. עם השנים נוצר צורך בתיקון חקיקה מהותי, זאת בשל שינויים שחלו בדפוסי המסחר והכלכלה הבינלאומיים, הצורך בשיתוף פעולה בין מדינות העולם בתכנון מערכת גבית מס שבבסיסה סיכול תכנוני מס בינלאומיים המנצלים לרעה את הפערים במנגנוני המיסוי החלים במדינות שונות, קשיי יישום ופרצות שהתגלו לאורך השנים בחוק הקיים ועוד.
ב-11/2021 הגישה הועדה לרפורמה במיסוי בינלאומי דוח מפורט הכולל את המלצותיה לתיקוני חקיקה במיסוי הבינלאומי, ובמהלך שנת 2023 הוגשו 3 תזכירי חוק המבוססים על המלצות הוועדה.
חוק לעידוד תעשייה עתירת ידע (הוראת שעה), תשפ"ג-2023
ביולי 2023 אישרה הכנסת את החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע, חוק זה מעניק הטבות מס למשקיעים בחברות היי-טק ישראליות וכן הטבות לחברות טכנולוגיות בגין רכישה או מיזוג עם חברות היי-טק אחרות.
הוראת השעה תקפה מיום 31 ביולי 2023 עד 31 בדצמבר 2026.
מטרת החוק היא לשמר את ישראל כיעד אטרקטיבי להשקעה בחברות טכנולוגיה ולתמוך בפיתוחה של תעשייה זו, בדגש על חברות היי-טק הנמצאות בשלבים הראשונים של פעילותן (שלבי ה-seed וה-pre-seed) = חברות מו"פ.
תכלית התנאים השונים להגדרת חברת מו"פ בחוק היא לוודא שמדובר בחברה טכנולוגית מתחילה, בהתאם למטרת החוק.
סוגיות מע"מ בעניין יבוא שירותים ומתן שירות לתושב חוץ
רקע: רבים מאתנו מייבאים שירותים מחו"ל כגון: שרותי יעוץ, שירותים משפטיים, העסקת קבלני משנה, תיווך, ועוד. על יבוא שירותים בישראל עשוי לחול חיוב במע"מ (מס על הערך המוסף) בהתאם להוראות חוק מס ערך מוסף, תשל"ו 1975 (להלן "החוק"). החוק קובע את התנאים וההוראות החלות על יבוא שירותים לישראל.
רווחים ראויים לחלוקה
רקע כללי: בעת מכירת מניות חברה עומדות בפני בעל המניות המוכר 2 חלופות: האחת – משיכת דיבידנד בגובה חלקו של המוכר ביתרת העודפים שנצברו בחברה ולאחר מכן מכירה של המניות, והשניה – מכירת המניות ללא משיכת דיבידנדים. בחלופה זו, התמורה בעד מכירתן מבטאת לא רק את ערכה הפנימי של המניה, אלא גם רווחים שנצברו בחברה ולא חולקו עד למכירת המניות = רווחים ראויים לחלוקה (להלן: "רר"ל").
שינוי ייעוד
רקע: בבסיס גבית המס בישראל עומד עיקרון המימוש. כלומר, החיוב במס יהיה רק על הכנסה שהתקבלה, ולא על הכנסה תיאורטית כמו עליית ערך נכס שטרם נמכר. קיימים מס' חריגים לעקרון זה, כשאחד הבולטים שבהם הוא שינוי יעוד.
שינוי יעוד = שינוי במטרה שלשמה מוחזק הנכס בידי הבעלים, ללא שחל שינוי בפועל בבעלות על הנכס. סוגיה זו עוסקת במצבים בהם מלאי עסקי מועבר לשימוש כרכוש קבוע בעסק (סעיף 85 לפקודה) ובצד השני – הסבה של רכוש קבוע או מקרקעין לשימוש כמלאי עסקי (סעיף 100 לפקודה וסעיף
5(ב) לחוק מיסוי מקרקעין, בהתאמה). שינוי יעוד עשוי להתחייב במס בידי המוכר, ובמקרים מסויימים אף לייצר תאונות מס קטלניות. במקרים אחרים, שימוש נכון בסעיפים הרלוונטיים עשוי לייצר יתרון מס משמעותי.
עדכוני פסיקה
בפרק זה נסקור בפניכם מספר פס"ד משמעותיים אשר פורסמו בשנת 2023